Tratamentele endodontice – tipuri si beneficii

Tratamentele endodontice reprezinta un set de proceduri prin care medicul stomatolog intervine asupra radacinii dintelui pentru a indeparta o infectie bacteriana. In termeni cunoscuti de toata lumea aceasta procedura este definita de scoaterea nervului. In acest fel, infectia se izoleaza si se trateaza iar zona este sigilata cu scopul de a evita alte infectii noi.

Pentru a intelege mai exact principiile tratamentelor endodontice trebuie sa stiti ca dintele este compus din smalt, dentina si pulpa dentara (care la randul ei este formata din vase de sange si nervi).

Principalele cauze ale infectiilor formate la nivelul pulpei dentare sunt cariile in stare avansata si fracturile in smaltul dintelui.

Etapele tratamentelor edodontice
 • Dupa indepartarea cariei se creeaza accesul la camera pulpara si la orificiile canelelor radiculare.
 • Se indeparteaza pulpa bolnava si se masoara canalele.
 • Se curata canalele cu instrumente speciale si se dezinfecteaza cu solutii dedicate acestei proceduri.
 • Se aplica o medicatie antiseptica dupa care se inchide cavitatea de acces.
 • Apoi fiecare canal este umplut cu un material biocompatibil, prevenindu-se astfel infectiile viitoare.
 • La final radacina dentara este inchisa complet, canalele fiind cat se poate de bine izolate de factorii exteriori.

Cum ne putem da seama ca avem nevoie de un tratament endodontic?

Exista o multime de simptome care pot sa defineasca o posibila infectie la nivelul radacinii dentare, cateva dintre acestea fiind:

 • sensibilitati atunci cand consumam alimente mai calde sau mai reci;
 • dureri constante ale unui dinte;
 • inflamamtii ale ginigiei intr-o anumita zona;
 • durere sau sensibilitate in timpul masticatiei;
 • dintele sufera modificari de culoare;
Tipuri de tratamente

Iata cateva tipuri de tratamente endodontice:

Tratament endodontic complet – dinte monoradicular, biradicular sau pluriradicular;

Retratament endodontic – dinte monoradicular, biradicular sau pluriradicular;

Aceste tratamente in general includ izolare cu diga, extirpare vitala, tratament mecanico-antispetic pe fiecare canal, sterilizare ultrasonica, obturatie de canal prin metoda condensarii laterale la rece, tratament cu antibiotic sau hidroxid de calciu.

Evolutia endodontiei

Tratamentele endodontice au evoluat foarte mult in ultima perioada, in prezent realizandu-se cu ajutorul microscopului dentar.

Acest aparat poate mari imaginea inregistrata in canal cu pana la 20 de ori, fiind mai mult decat ideal atunci cand vine vorba de asemenea tratamente deoarece faciliteaza un acces mult mai bun pe canalele radiculare.

Fata de ustensilele utilizate in tratamentele clasice, microscopul dentar imbunatateste considerabil atat procesul de diagnosticare cat si rata de succes ale acestor interventii, fiind folosit din ce in ce mai mult de medicii endodonti in cabinetele stomatologice.

Astfel, din ce in ce mai multi dinti care in mod normal ar necesita o extractie pot fi salvati cu tratamente realizate pe canalele dentare si interventii sustinute de tehnologii precum cea mentionata in randurile de mai sus.

In concluzie, daca suferi de unul din simptomele mentionate in acest articol si consideri ca ai o problema la nivelul unui dinte, iti recomandam sa apelezi cu incredere la o consultatie specializata. In acest fel, vei putea localiza din timp problema si vei putea beneficia de un tratament adecvat pana nu e prea tarziu.

WhatsApp chat