Totul despre tratarea cariilor dentare

Daca ai ajuns sa citesti acest articol cu siguranta ai avut o carie sau poate chiar suferi in prezent de durere din cauza uneia.

Dar de fapt stii ce este o carie?
Ei bine, aceasta reprezinta o afectiune care apare in momentul in care din diferite motive se distruge smaltul dintilor.
Conform unui studiu, acestea afecteaza un procent cuprins intre 80 si 95% din populatia Romaniei, iar cauzele principale ale aparitei acestora sunt consumului de alimente cu continut mare de zahar, o igiena orala defectuoasa, stresul si bineinteles fumatul.

Primele simptome

Exista o multime de cazuri in care nici macar nu stii ca ai o carie deoarece aceasta se afla intr-un stadiu incipient si poate nici nu se observa datorita pozitiei pe care o are. Asadar, pentru a o putea localiza din timp ar fi indicat sa fi atent la cateva simptome:

– sensibilitate sau durere la nivelul unui dinte;

– gauri mici pe suprafata dintilor;

– dureri in timpul masticatiei sau in momentul in care consumi diferite alimente / bauturi;

– pete pe suprafata dintilor;

tratarea cariilor dentare

In functie de stadiul in care se afla, tratarea cariilor dentare poate fi realizata in mai multe feluri. Astfel, exista tratamente mai simple si bineinteles exista cateva mai sofisticate. Bineinteles medicul dentist va decide care tratament iti este mai potrivit.

Metode de tratare ca cariilor dentare
Plomba dentara

In momentul in care o carie este deja formata, plomba dentara reprezinta o solutie optima. Medicul stomatolog intervine asupra dintelui afectat, il curata bine si la final pune plomba.

Tratamentul endodontic pe canal

Daca o carie se afla deja in stadiu avansata, interventia pe canal reprezinta o optiune foarte buna. Acest tratament se face sub anestezie administrata la nivel local si presupune scoaterea sau inlaturarea nervului. Este un proces putin mai minutios deoarece dentistul are datoria de a curata canalele si totodata de a inlatura infectia.

Coroane dentare

Daca dintele prezinta afectiuni mai grave, dupa inlaturarea partilor cu probleme poate fi montata o coroana dentara. Aceasta va fi construita dupa forma si culoarea dintilor tai si prin urmare poate sa-ti redea zambetul pe care l-ai avut inainte ca dintele sa-ti fie cariat si distrus.

Extractia

Daca medicul stomatolog decide ca dintele nu mai poate fi salvat este necesara o extractie dentara. Acest proces se realizeaza tot sub anestezie, asadar extractia va fi lipsita de durere.  Daca in cele din urma vrei sa-ti recuperezi dintele pierdut, poti apela la solutia oferita de implantul dentar.

Acestea fiind spuse, pe final de articol dorim sa mentionam ca problemele cauzate de carii pot fi de cele mai multe ori evitate daca urmezi un program strict de igiena orala. Stilul de viata sanatos si ingrijirea adecavata pot sa prelungeasca cu succes durata de viata a dintilor tai.

Totodata, daca consideri ca ai o carie dar nu se observa la prima vedere, iti recomandam sa ne contactezi pentru a beneficia de o consultatie specializata.

Ne poti contacta sunand la 0741 66 55 11 sau poti afla mai multe detalii vizitand pagina dedicata tratarii cariilor dentare, de pe site-ul nostru.

WhatsApp chat