Etapele unui tratament endodontic

Tratamentul endodontic, cunoscut si sub denumirea de tratament de canal reprezinta o succesiune de proceduri stomatologice care au ca si scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare. Astfel, zonele tratate si decontaminate vor fi protejate de alte posibile infectii bacteriene.

Un tratament endodontic este foarte important atunci cand la nivelul unui dinte de regasesc probleme precum traumatisme, fracturi sau fisuri ale smaltului. De asemenea si cariile aflate in stare avansate necesita un tratament de canal / endodontic.

Etapele tratamentului de canal
  1. Se indeparteaza pulpa dentara din camera pulpara si de pe canalele radiculare.
  2. Curatarea si dezinfectarea se vor face cu ajutorul unor ace specifice endodontiei alaturi de mai multe solutii de irigare.
  3. Pe canalele radiculare se introduc cateva medicamente speciale care se lasa sa-si faca efectul o anumita perioada de timp, aceasta putand sa varieze in functie de stadiul in care se afla infectia.
  4. Etapa finala a tratamentului endodontic este definita de obturatia de canal. Mai exact, se sigileaza canalele radiculare cu materiale specifice si se inchide zona tratata.
Alte detalii importante despre tratamentul endodontic

Tehnicile de interventie regasite in cadrul unui tratament endodontic sunt foarte precise si delicate.
Pentru a accesa in conditii optime interiorul dintelui trebuie realizata o cavitate de acces suficient de larga. La acest proces se foloseste in general o freza de turbina la viteza medie.
Totodata este necesara indepartarea dentinei infectate si a tesutul pulpar. In aceasta situatie se vor utiliza freze globulare la viteze mici sau instrumente de mana speciale.
Pentru a intelege cum functioneaza un asemenea tratament este bine de stiut ca in general molarii au 3 canale radiculare, premolarii au 1 sau 2 canale iar restul dintilor un singur canal.
In cadrul tratamentului, medicul dentist trebuie sa stabileasca lungimea canalelor radiculare deoarece curatarea acestora se va realiza pe intreaga suprafata.

Sondarea canalelor se va face ace subtiri spiralate denumite ace Kerr. La aceasta etapa se va face o radiografie cu acele pe canal pentru a avea siguranta ca s-a patruns pe toata lungimea.
Dupa curatarea si dezinfectarea canalelor, dentistul va aplica medicamente specifice. Daca infectia este grava sau se vindeca mai greu sunt necesare mai multe sedinte in care se aplica substante de curatare.
Te intrebi cum poti afla daca ai nevoie de un tratament endodontic? O vizita la stomatolog poate sa-ti ofere raspunsul la aceasta intrebare. Bineinteles exista cateva simptome:

  • ai o durere a dintilor care apare instant;
  • esti sensibil la alimente si bauturi calde sau reci;
  • dintele in cauza si-a modificat culoarea;
  • ti s-a facut punga de puroi in vecinatatea unui dinte;
  • dintele sufera de o mobilitate anormala;
  • ai dureri in timpul masticatiei;

Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, aparitie unuia dintre simptomele enumerate poate fi un semnal de alarma pentru sanatatea ta orala. Astfel, pentru a evita alte complicatii, te invitam in cabinetul nostru stomatologic pentru a beneficia de un tratament personalizat.
Te poti programa telefonic sunand la 0741 66 55 11.

WhatsApp chat