Despre maselele de minte

Stii ce este maseaua de minte?

Ei bine, aceasta reprezinta al treilea molar si apare in cea mai indepartata zona a maxilarului. Bineinteles, pentru a putea erupe in parametri normali, aceasta are nevoie de spatiu.

Cand apar maselele de minte?

Maselele de minte apar in general intre 17 si 21 de ani. Totusi exista si exceptii de la regula, in Cartea Recordurilor fiind inregistrat un baietel care la 9 ani a avut primul molar de minte. Totodata, un alt barbat mai in varsta a descoperit ca la 94 de ani ii eurupe o asemenea masea.

In general avem patru masele de minte care au rolul de a mesteca, de a taia si de a faramita alimentele. Acesti molari de minte sunt folositori doar in conditiile in care se dezvolta corect si sunt sanatosi. Daca prezinta probleme este recomandat sa fie extrasi din timp deoarece pot provoca infectii.

Stii cum se poate recunoaste o infectie de la nivelul maselei de minte?

Exista mai multe simptome care iti pot indica o afectiune din acest punct de vedere. Astfel, in cazul in care suferi de unul din urmatoarele simptome se recomandasa te prezinti cat mai repede la stomatolog.

  • Durere puternica – ai o durere puternica la atingere, foarte greu de suportat.
  • Febra – este semnul cel mai clar ca ai o infectie, mai ales daca este insotita si de inrosirea sau inflamarea gingiei.
  • Gingii inrosite sau inflamate – daca maseaua de minte este infectata atunci aceasta se va manifesta prin inrosirea si inflamarea gingiei.
  • Dureri de cap – cu cat infectia este mai avansata cu atat durerile de cap vor fi mai puternice.
  • Puroi – daca infectia este intr-un stadiu avansat atunci pe gingie se poate forma o punga de puroi.
  • Umflarea nodulilor limfatici – daca glandele limfatice din zona maselei se vor inflama si vor deveni dureroase este clar ca suferi de o infectie.
Cauzele pentru care maseaua de minte trebuie extrasa

Maseaua de minte ar trebui extrasa in urmatoatele situatii:

  • Eruptie partiala – se recomanda o extractie in momentul in care a erupt doar o parte din masea iar cealalta a ramas in gingie.  Maselele care erup partial sunt predispuse la retentia de resturi alimentare si pot provoca boli grave ale gingiei alaturi de alte infectii orale.
  • Lipsa spatiului – atunci cand maseaua de minte nu are suficient spatiu pentru a se dezvolta isi poate face loc cu forta si poate ajunge sa impinga maselele din imediata vecinatate.
  • Prezinta un risc crescut de aparitie a cariilor –  daca medicul stomatolog iti verifica maseaua in cauza si ajunge la concluzia ca prezinta un risc crescut de a dezvolta carii atunci trebuie sa iei masuri. Bineinteles acest lucru poate fi evitat in majoritatea cazurilor cu ajutorul unei bune igiene orale.

Asadar, dupa cum am spus si in randurile de mai sus, daca consideri ca ai o problema legata de maseaua de minte ar fi indicat sa mergi la stomatolog pana nu e prea tarziu. Sfaturile unui specialist te pot ajuta sa eviti infectiile sau chiar sa-ti salvezi maseaua de minte.

WhatsApp chat