Curiozitati despre dinti

Dintii sunt importanti pentru noi si pentru sanatatea noastra. Acestia te vor ajuta sa mesteci mai bine alimentele si iti permit sa te hranesti asa cum este recomandat.

In randurile urmatoare vei gasi cateva curiozitati despre dinti:

Ai deja dinti in momentul in care te nasti

Asa cum ai vazut bebelusii nu au dinti in primele luni din viata, asta pentru ca dintii lor sunt ascunsi de gingie. Faptul ca nu se vad cu ochiul liber nu inseamna ca nu sunt acolo. Fiecare copil are dintii deja formati si se numesc dinti de lapte. In primul an de viata acestia vor incepe sa iasa la suprafata.

Oamenii au patru tipuri de dinti

Oamenii sunt omnivori deoarece consuma atat carne cat si produse vegetariene, motiv pentru care au nevoie de patru tipuri diferite de dinti.  Acestia sunt: incisivi, molari, premolari si canini. Acestia ne permit sa mancam orice ce tip de aliment dorim. Fiecare dintre aceste tipuri de dinti au scopuri diferite.

Petrecem mai mult de o luna din viata noastra pentru a ne spala pe dinti

Daca vom calcula timpul pe care il petrecem sa ne spalam pe dinti vei ramane surprins sa descoperi ca acesta are o durata de aproximativ 38 de zile. Chiar daca ti se pare o perioada destul de lunga te asiguram ca merita tot efortul. In momentul in care vei avea parte de o igiena bine pusa la punct te vei bucura de o sanatate orala de invidiat.

Dintii tai sunt precum amprenta

Stiai ca dintii tai sunt complet unici? Chiar daca ai un geaman acesta nu va aceeasi dinti ca tine. Amprenta dentara se foloseste pentru a se identifica mai usor o persoana. Ai ramane surprins sa descoperi ca oamenii au pana si o amprenta unica a limbii.

Pasta de dinti este o inventie relativ noua

Oamenii nu au beneficiat de de pasta de dinti intotdeauna. Acum o suta de ani marea majoritate a oamenilor foloseau suc de lamaie sau sare pentru a se spala pe dinti.

Alte curiozitati despre dinti

– Unul din 2000 de bebelusi se naste cu dinti. La fel cum unii dintre ei se nasc cu par.

– Nu toti dintii de lapte cad la momentul potrivit. In general dantura permanenta apare in jurul varstei de 5 -6 ani, moment in care incepe sa o inlocuiasca pe cea de lapte. Insa acest lucru nu se intampla la toti dintii. Se poate intampla ca dintele permanent sa nu erupa iar cel de lapte sa ramana pe arcada si sa functioneze precum unul permanent.

– Dintele pe care cu totii il vedem cu ochiul liber este doar 2/3 din dimensiunea totala a acestuia. Diferenta o constituie radacina care este implantata in os si care este acoperita de gingie.

– Smaltul dintilor este cea mai dura substanta a corpului uman.

– Doar 35% dintre persoanele adulte au masele de minte.

Mai stii si tu alte curiozitati despre dinti? Posteaza-le pe profilul tau de Facebook si eticheteaza si pagina noastra pentru a le putea adauga in acest articol.

WhatsApp chat