Ce este abcesul dentar

Ai avut abces dentar?
Nu trebuie sa te alarmezi deoarece foarte multa lume ajunge sa sufere de aceasta afectiune.
Abcesul este o infectie (punga de puroi) care se afla la radacina unui dinte sau intre gingie si dinte. Daca nu este tratat din timp, abcesul se poate transforma intr-o infectie severa. Iti poate pune chiar si viata in pericol prin urmare este recomandat sa mergi imediat la medicul dentist.

Tipuri de abces dentar

Exista doua tipuri de abces dentar, ambele fiind cauzate de infectii bacteriene. Singura diferenta dintre cele doua este locul de unde porneste infectia.

  1. Abcesul gingival sau periodontal este de cele mai multe ori cauzat de o infectie care apare in spatiul dintre gingie si dinte. Punctul de plecarea al abcesului este dat de bacteriile din placa dentara aflata la nivelul marginii gingivale. Acesta mai poate fi cauzat si de resturile alimentare care raman intre gingie si dinte.

Acest tip de abces se formeaza in partea laterala a dintelui si este mai aproape de marginea gingivala.

  1. Abcesul periapical se datoreaza unei infectii din interiorul dintelui. Punctul de plecare al acestui tip de abces sunt microbii aflati in cadrul cariilor dentare. Toate aceste bacterii patrund in pulpa dintelui si pot produce infectii destul de grave.
Simptomele absecului dentar
  • Febra
  • Sensibilitati la contact cu alimente calde sau reci
  • Inflamarea gingiilor
  • Respiratie urat mirositoare
  • Ganglioni inflamati la nivelul gatului
  • Durere severa sau in timpul masticatiei
  • Disconfort si senzatii de rau
  • Punga de puroi in vecinatatea dintelui afectat

Pentru ca abcesul dentar sa poata fi tratat este imperativ sa mergi la dentist. Acesta va putea preveni complicatiile si totodata va elimina infectia cu ajutorul unui drenaj.
Stomatologul mai poate realiza si un tratament de canal cu scopul de a salva dintele afectat, iar daca nu mai poate fi facut nimic atunci se recomanda extractia.
Dupa o astfel de interventie este indicat sa pastrezi legatura cu medicul stomatolog care te-a tratat si de asemenea sa te mai programezi la inca o consultatie pentru a te asigura ca infectia nu a revenit.

Se poate preveni abcesul dentar?

Bineinteles ca se poate!
Abcesul dentar poate fi prevenit daca ai o igiena orala corecta si daca toate problemele dentare iti sunt depistate si tratate timp.
Programeaza-te periodic la cabinetul stomatologic si incearca sa ai o dieta sanatoasa, nu consuma produse cu un continut ridicat de zahar deoarece acestea iti pot afecta dantura mai mult decat iti dai seama.

WhatsApp chat